Motor

scooter

 

bromfiets

Een scooter is de verzamelnaam voor een snorfiets, bromfiets of motorfiets waarbij de bestuurder zijn benen tijdens het rijden naast elkaar plaatst tussen het stuur en het zadel. Veel bekende fabrikanten van scooters en motoren hebben motorscooters binnen hun assortiment. Ze zijn vaak lichter en kleiner dan een volwaardige motorfiets, waardoor ze zeer geschikt zijn om te gebruiken als stadsvoertuig of als vervoermiddel voor het dagelijkse woon-werk verkeer. 

Motorscooter treffen we in verhouding weinig aan op de snelweg, al zijn ze volledig bevoegd om de snelweg te betreden. Ze hebben een vrij trendy uitstraling en zijn comfortabel in gebruik. Omdat je langs de files kan en mag rijden, sta je altijd vooraan bij een stoplicht. En dat scheelt zeker in de stad veel reistijd. Onder het zadel zit een grote bergruimte waar een helm en enkele boodschappen zeker in passen.

Motorscooter

Cilinderinhoud van een motorscooter

Een scooter is een motorscooter als de cilinderinhoud hoger is dan 50 cc. Motorscooters hebben vaak de beschikking over een lichte vermogen met een cilinderinhoud van 125 tot 350 cc. De BMW C650 Sport is een meer krachtig model met een cilinderinhoud van 650 cc.

Deze motorscooter kan een snelheid behalen van 180 km/h. Een motorscooter is een volwaardige motor die pas mag worden gereden als de bestuurder in het bezit is van een motorrijbewijs. Door de constructie is de motorscooter zeer geschikt voor een elektrische aandrijving. Een extra voordeel is dat deze modellen achteruit kunnen rijden, wat in een stad zeer handig kan zijn.

Fabrikanten van motorscooters

 

Motorscooters worden gebouwd door bekende scooterfabrikanten zoals Piaggio en Kymco. Vooral de lichte modellen zijn vaak ‘normale’ scooters met een krachtige motor. Het Italiaanse Vespa is de fabrikant van opvallende modellen. De Vespa GTS 300 Super Notte is hiervan een goed voorbeeld. Bekende motorfabrikanten zoals Aprilla, Honda, Suzuki, en Kawasaki fabriceren motorscooters.

toekomst van Triumph