Triumph motor

 

Triumph is een Britse bouwer van motorfietsen. Hun eerste motorfiets stamt uit het jaar 1902. Het eerste ontwerp was in feite niet meer dan een versterkt fietsframe met een ingebouwde motor en aandrijving.

De eerste grote fabriek kwam in 1907 in productie. Triumph deed het goed in deze nieuwe industrietak en halverwege de jaren ’20 was het merk met jaarlijks meer dan 30.000 exemplaren een van de leidende merken voor zowel motoren als auto’s. In 1938 start Triumph met de bouw van de succesvolle “Speed Twin”. De “Triumph 6T Thunderbird” was ook geliefd als model voor Britse politiekorpsen.

Eind jaren 60 was Amerika een populair afzetgebied. ruim 50% van de modellen boven de 500cc waren Triumph modellen. Door de toenemende concurrentie uit Japan, nieuwe Amerikaanse regelgeving en problemen met de betrouwbaarheid, ging het snel bergafwaarts met het merk, dusdanig dat Triumph, als onderdeel van de BSA-groep een noodlijdend bedrijf was geworden. Ondanks vele reddingsplannen was het merk niet te redden en ging in 1983 failliet.

Triumph

De wederopstanding van Triumph

John Bloor kocht het recht om de merknaam te voeren en onder zijn leiding bracht Triumph in 1991 zes nieuw ontworpen modellen uit. Deze modellen waren om kostenbesparende redenen modulair van opzet. Zo gebruikte ze slechts 1 soort ruggengraat voor het frame en slechts 1 maat cilinders. Wel was er keuze tussen 3- of 4-cilinder modellen met een vermogen tussen de 750 tot 1200 cc. De modellen werden heel slim voorzien van historische namen zoals Thunderbird, Trident, Tiger en Trophy. Aan het einde van de vorige eeuw bleven alleen de 3-cilinder modellen over, maar was Triumph een leidende merk geworden op het gebied van design. In 2002 opende Triumph ook een fabriek in Thailand, waar jaarlijks 130.000 motoren van de band rollen.

De toekomst van Triumph

 

De nieuwe filosofie heeft het bedrijf goed gedaan. Met de juiste focus op kwaliteit en met gebruikmaking van de beste onderdelen zijn de huidige modellen zowel betrouwbaar als innovatief. Ook in de designs is Triumph een onderscheidend merk. Triumph is bovendien verantwoordelijk voor enkele racemotoren in de Moto-2 klasse. De Triumph Street en de Triumph Street Triple zijn populaire modellen. Het historische 60e jaren model Bonneville is de inspiratie voor de Triumph Modern Classics lijn. Triumph voert vandaag de dag een breed assortiment aan zowel allroads, cruisers, naked bikes, sport- en toermotoren.

toekomst van Triumph