Autobanden zijn altijd bijzonder belangrijk. De banden zijn immers het enige contactpunt van de auto met het asfalt en dus is het belangrijk dat ze in goede staat verkeren. Als je banden te ver zijn afgesleten, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Ze bieden minder grip, wat met name vervelend kan worden op nat wegdek, of in noodsituaties. En wacht je te lang met het vervangen van je banden, dan ligt een lekke band al snel op de loer. Daarom helpen we je graag met enkele belangrijke bandentips.

Hou je bandenprofiel in de gaten
Het profiel op je banden is de belangrijkste graadmeter voor de staat van het rubber. Het profiel is bedoeld om water af te voeren en moet een bepaalde diepte hebben om goed functioneel te zijn. De stelregel bij de zomerbanden is, dat het profiel minstens twee millimeter diep moet zijn om goed te kunnen functioneren. Bij winterbanden is dat vier millimeter, omdat het hele idee van die winterbanden is, dat ze een dieper profiel hebben. Dat diepere profiel biedt meer grip in de regen, of op glad wegdek. Check dus regelmatig het profiel van je autobanden in Emmen.

Hou je bandenspanning op orde
Elke auto heeft een bepaalde ideale bandenspanning. Dit is eenvoudig te controleren, door bij een tankstation even langs de bandenpomp te gaan. Hier kan je simpel de gewenste bandenspanning instellen, om vervolgens de pomp op je ventiel te zetten. Het is een klusje van enkele minuten en het helpt je enorm. Te zachte banden slijten namelijk veel sneller dan banden die op de juiste spanning staan.

Laat je auto uitbalanceren bij trillingen
Het gebeurt soms dat een auto begint te trillen als hij boven een bepaalde snelheid komt. Dan is je auto niet goed gebalanceerd, waarmee wordt bedoeld dat je banden niet helemaal goed staa. Het balanceren van de banden is een eenvoudig klusje bij het autobedrijf en zorgt ervoor dat de trilling snel weer verholpen is en je banden niet overmatig en zinloos slijten.

Laat je auto af en toe uitlijnen
Soms kan het voorkomen dat de banden niet helemaal goed staan op de rijrichting. Ze kunnen wat teveel naar binnen staan, of juist teveel op een kant leunen. Dit zorgt voor een slijtage die niet helemaal normaal is en dus het beste snel verholpen kan worden. Om dat te doen, moet je je auto even laten uitlijnen. Ook dit is snel gefikst bij je garage en voorkomt dus eveneens overbodige slijtage.

Denk aan zomer- en winterbanden
Zomer- en winterbanden zijn er niet voor niets. Winterbanden hebben echt een belangrijke functie, omdat ze dankzij hun diepere groeven betere grip bieden op glad of vochtig wegdek. Daar komt bij dat je banden minder snel slijten als ze minder kilometers maken. Wissel je je banden elke zomer en winter, dan blijven ze langer gaaf. Ook op die manier voorkom je overdadige slijtage en gaat het rubber dus gewoon langer mee.