We weten allemaal dat als je op de motor zit, de kleding die je draagt erg belangrijk is. Als je boven de 100 kilometer per uur gaat, kan de wind erg koud zijn. Maar ook in de zomer wil je het niet te warm hebben – het asfalt trekt namelijk genoeg hitte aan. In dit artikel geven we een aantal tips waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht als je denkt aan het kopen van nieuwe motorkleding!

Ben je een koukleum? Dan moet je dit proberen!

Een van de nieuwste uitvindingen op het gebied van onderkleding op de motor verwarmt actief je lichaam tijdens het rijden! Er zitten verwarmingselementen in bijvoorbeeld kniekousen of shirts die je onder de beschermende jassen en schoenen kunt dragen. Dit soort motorkleding kopen kan al bij verschillende webshops, en het werkt echt goed. De bodywarmers zijn zelfs te bedienen met een app, waardoor je de verwarmende elementen tijdens het rijden kunt aan- en uitschakelen. Wie dat jaren geleden had voorspeld, was waarschijnlijk voor gek verklaard, maar ik als echte koukleum klaag niet.

Ook de juiste motorhelm kopen kan een groot verschil op het gebied van warmte. De veiligheid die een helm biedt is natuurlijk het belangrijkste, maar er is genoeg te kiezen. Hoeveel ventilatie de helm doorlaat, hoeveel lagen stof erin zitten, enzovoorts. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het uiterlijk van de helm. Met betrekking tot de ‘onderkleding’ is er op het gebied van helmen ook wel wat te zeggen. De bivakmuts achtige dingen die je over je hoofd heen trekt kunnen in de winter net dat beetje extra geven, waardoor je comfortabel over de wegen rijdt.

Minder dragen in de zomer? Dat hoeft niet per se!

Als het warm wordt zou je misschien denken dat je zo weinig mogelijk kleding moet dragen, maar dat is niet altijd waar. Naast de verwarmde vesten heb je namelijk ook kleding met specifieke koelelementen. Het zijn misschien een beetje zware dingen, maar het werkt wel! En als je over de Franse wegen rijdt in de zomer, ben je blij als je in een koelvest of andere koelers hebt geïnvesteerd. De beste modellen vul je met water, waarna deze tot wel 72 uur verkoeling bieden. Met de juiste ventilatiegaten houdt dit je lekker koel op de warmste dagen. Dit soort koelers heb je ook voor in je nek, en sommige producten passen ook precies in je helm. 

In Nederland is het misschien niet altijd nodig om de verkoeling op te zoeken, maar tijdens vakantieritten is het goed om te investeren in de juiste onderkleding. Je wil niet om de haverklap stoppen omdat je motorjas te warm is. En zonder beschermende kleding rijden is natuurlijk helemaal niet de bedoeling, want als je dan valt…