De rdw kenteken check is een makkelijke manier om alles te weten te komen over een voertuig dat je hebt zien rijden, of misschien bij een dealer of handelaar hebt zien staan, en die je misschien wel wilt kopen.

De rdw kenteken check heeft overigens weinig met de rdw te maken, de instantie die in Nederland de kenteken uitgeeft.

Het enige dat de rdw hiermee te maken heeft, is dat deze instantie van alle voertuigen die een kenteken hebben, dus ook brommers en vrachtwagens, gegevens in hun systeem opslaat.

Doordat Nederland een uniek land is, en het kenteken aan het voertuig is gekoppeld, kun je aan de hand van het kenteken die gegevens inkijken.

In het buitenland is dat meestal niet mogelijk, omdat het kenteken veelal aan de eigenaar van het voertuig gekoppeld is.

Omdat deze gegevens dus allemaal aan het voertuig gekoppeld zijn, en niet aan een persoon, mag de rdw deze gegevens beschikbaar stellen en kan een ieder die gegevens inkijken.

Handig dus als je een andere auto wilt kopen, of gewoon wilt weten hoe duur die auto van de buren is.

Veelal zijn het gegevens die alleen maar wat zeggen over het voertuig. Bijvoorbeeld motorinhoud, kleur, of het voertuig verzekerd is, of tot wanneer is de APK geldig.

Deze kenteken check kun je bij de rdw op hun website gratis doen, maar ook op tal van andere Nederlandse websites. Belangrijk is het wel dat je voor deze gratis gegevens natuurlijk nooit geld betaald, want deze gegevens zijn gratis.

Extra uitgebreide gegevens en het schade verleden.

Wel is het bij de meeste aanbieders ook mogelijk om extra gegevens te krijgen.

Zo wordt van een voertuig dat voor de APK gekeurd wordt, precies bijgehouden welke onderdelen vervangen zijn, iets wat ook gedaan wordt als het voertuig gerepareerd wordt. Bijvoorbeeld na een ongeluk.

Op deze manier kun je dus het schadeverleden van een voertuig inkijken.

Het voordeel daarvan is, dat als je een auto wilt kopen bij een handelaar, die zegt dat de auto nooit schade heeft gehad, meteen kunt zien dat er wel degelijk schade is geweest, en wat er toen werd vervangen.

Zo kun je dus ook zien of de prijs misschien wel veel te hoog is, en je hebt meteen een veel beter onderhandelingspositie.

Ook wordt meteen de kilometerstand geregistreerd, zodat dat op een later tijdstip niet mee gefraudeerd kan worden, en dus de kilometerteller niet kan worden terug gedraaid.

Bovendien kun je bij deze extra gegevens ook bekijken hoeveel eigenaren het voertuig heeft gehad. Natuurlijk niet de namen en dergelijke, want dat zijn gegevens die onder de wet op de privacy vallen.

Ook kun je bij de extra gegevens, laten bepalen wat de waarde van het voertuig zou zijn, en ook hier zie je of de handelaar of dealer misschien een veel te hoge prijs vraagt.

De basis rdw kenteken check is gratis, voor de extra gegevens moeten een paar tot enkele tientallen euro’s betaald worden.

Geen grotere bedragen, en om een miskoop te voorkomen is dat het natuurlijk wel waard.