Vrijheid is een tocht met de motor. Is een volgetankte motor en er op uit gaan. Voor je dat doet, regel je wel eerst de motorverzekering. Het is bij wet verplicht om een motorverzekering af te sluiten. Naast drie basisvormen kun je ook nog eens kiezen uit verschillende aanvullende verzekeringen.

 

Niets voelt vrijer dan er met je motor op uit gaan. Je haren in de wind, de wind langs je lichaam. Steeds meer mensen ontdekken de charme van een motor. Je ziet dus ook steeds meer motoren op de weg. Wat goed is om te weten is dat net als voor de auto geldt dat een motorverzekering verplicht is. Daar ontkom je dus niet aan. Onverzekerd op de motor rondrijden is not done. Besef maar eens hoeveel gevolgen dit kan hebben, zelfs op de rest van je leven.

Het is bij wet verplicht een motorverzekering af te sluiten

Het is in Nederland bij wet verplicht een motorverzekering af te sluiten als je de openbare weg op gaat. De politie is niet mals als blijkt dat je op een onverzekerde motor rijdt. En dat terwijl een motorverzekering allesbehalve duur is. Het is dus verplicht een WA-verzekering af te sluiten. WA betekent wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekeringsvorm biedt een kleine dekking. Ben jij de oorzaak van een ongeval? Dan dekt de verzekering alleen de schade die jij hebt veroorzaakt bij anderen. Je eigen schade wordt dus niet gedekt. Wil je een uitgebreidere dekking, dan kom je als tweede optie uit bij de motorverzekering die WA beperkt casco genoemd wordt. De schade die jij eventueel veroorzaakt bij anderen is nu uiteraard ook gedekt. Dat geldt ook voor schade als gevolg van brand en ook voor diefstal ben je nu verzekerd. De accessoires die schade oplopen worden doorgaan tot een maximum bedrag meeverzekerd. Datzelfde geldt voor schade die je oploopt aan de helm en aan de kleding. Tot welk bedrag dit meeverzekerd is, is afhankelijk van de verzekeraar die je kiest. Dit kan soms behoorlijk verschillen. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden.

De allrisk verzekering is de meest uitgebreide verzekering

De meest uitgebreide verzekering is de allrisk verzekering. Alles wat verzekerd is bij de beperkt cascoverzekering is nu uiteraard ook verzekerd. Dat geldt ook voor de eigen opgelopen schade als gevolg van een aanrijding. Ook nu worden accessoires, helm en motorkleding tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Bovendien geldt een nieuwwaarderegeling als je motor onverhoopt gestolen wordt. Met de allriskverzekering sta je er prima op. Het geeft een goed gevoel om zo goed verzekerd de weg op te gaan.

Met rechtshulp ben je zeker van professionele juridische ondersteuning

Je kunt met een allrisk motorverzekering of een van de twee andere opties prima uit de voeten. Je kunt echter nog kiezen voor een aanvullende verzekering. Met de ongevallenverzekering ben jij als chauffeur en is je opzittende verzekerd voor de gevolgen van een ongeval. Zowel bij blijvende invaliditeit als bij overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd. En zo zijn er verschillende verzekeringen voor de motor. Rechtshulp verkeer is er een voorbeeld van. Je bent dan verzekerd van professionele juridische bijstand als je door de motor in een conflict verzeild raakt. Je kunt ervoor kiezen om drie jaar lang verzekerd te zijn voor diefstal volgens de nieuwwaarderegeling en je kunt eveneens kiezen voor een dergelijke regeling met een aanschafregeling. En zo kun je eigenlijk je eigen pakket voor de motorverzekering samenstellen. Het is echt maatwerk geworden.

Zorg wel dat je beschikt over een goedgekeurd slot

Wat betreft de diefstalverzekering geldt dat er wel altijd sprake moet zijn van een goedgekeurd slot. Heb je dat niet dan zal geen enkele verzekering bereid zijn je uit te betalen. Zorg dus dat je een gekeurd slot hebt. Hoewel de meeste motorrijders dol zijn op hun motor en die behandelen als hun eigen partner, is er toch ook een grote groep die wat de motorverzekering betreft eigenlijk alleen maar geïnteresseerd is in de prijs. Ofwel: hoe hoog is de premie? De premiehoogte is afhankelijk van een aantal factoren. De leeftijd van de motor bijvoorbeeld, de leeftijd van de bestuurder en het aantal schadevrije jaren speelt een rol, net als de woonplaats. Om met dat laatste te beginnen: in een stad heb je eerder een aanrijding dan op het platteland, en daar liggen de premies voor inwoners van een stad wat hoger.

Het aantal schadevrije jaren heeft grote invloed op de hoogte van de premie

Ook de leeftijd speelt een rol bij de totstandkoming van de prijs voor de motorverzekering. Zoals wellicht bekend betalen zowel beginnende chauffeurs en mensen op gevorderde leeftijd altijd meer premie, maar waarom? Omdat deze groepen bewezen vaker bij schadegevallen betrokken zijn. Daarom wordt een hogere premie gehanteerd. Het aantal schadevrije jaren heeft ook zeker grote invloed op de hoogte van de premie van de motorverzekering. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe beter. Want dan gaat de premie flink omlaag en krijg je kortingen die op kunnen lopen tot wel tachtig procent, en of dat de moeite waard is! Zo zie je maar weer dat voorzichtigheid op de motor wel degelijk gewaardeerd en beloond wordt.

Overstappen kan tot en met 31 december, middernacht

De hoogte van de premie van de motorverzekering is elk jaar voor vele duizenden mensen reden om de verzekeringen eens te gaan vergelijken. Dat gebeurt vooral in de laatste maanden van het jaar. Dit heeft weer alles te maken met het feit dat je tot 31 december, 00.00 uur om precies te zijn, over kunt stappen naar een andere verzekeraar. Van die mogelijkheid maken veel mensen gebruik. Wat betreft het overstappen word je echt ontzorgd. Alles wordt voor je geregeld.

 

Ben jij benieuwd welke verzekering het beste bij jou past? Vergelijk alle verzekeringen via Diks!

 

Het is beter om vooral de prijs- kwaliteitsverhouding te checken.
Wat wel jammer is, is dat de meeste mensen zich alleen richten op de prijs. Kwaliteit speelt een minder belangrijke rol net als de polisvoorwaarden die gelden. Onterecht want je zou juist naar die verzekering moeten zoeken die de beste prijs- kwaliteitsverhouding heeft. Overstappen staat je vrij. Je kunt het elk jaar opnieuw doen om zo steeds zeker te weten dat je geen cent teveel betaalt.